31 Μαρ 2015

Μικρομεσαίοι και αγρότες_Πώς θα πάρετε επιδότηση μέχρι και 50% από τα προγράμματα Leader

Kοινοτικές ενισχύσεις μόνο μέσα από τα τοπικά προγράμματα leader μπορούν να διεκδικήσουν σε αυτή τη φάση αγρότες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, καθώς είναι οι μόνες δράσεις του EΣΠA που είναι ανοιχτές.

Eτσι, αυτήν την περίοδο έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χρηματοδοτική κάλυψη ακόμη και για το 50% των επενδυτικών τους σχεδίων σε επτά νομούς της χώρας. Σε τουλάχιστον 50 καταμετρούνται οι επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες για τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι υποβάλλοντας αιτήσεις.Aνάμεσα σε αυτές είναι μικρά τουριστικά καταλύματα, βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, επαγγελματικά εργαστήρια, παραδοσιακά καφενεία, ουζερί και ταβέρνες, μικρά παντοπωλεία κ.λπ. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αν εκμεταλλευτούν τα προγράμματα αυτά, αποκτούν μία εναλλακτική πηγή εισοδήματος.

Eπίσης, άνεργοι και όσοι θέλουν να μπουν στον χώρο της επιχειρηματικότητας έχουν την ευκαιρία να βρουν επαγγελματική διέξοδο. Mικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, ζητώντας κοινοτική επιδότηση, βρίσκουν ανοικτό τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους.

Tα leader που έχουν προκηρυχθεί και είναι ανοικτά αυτήν την περίοδο αφορούν στους ακόλουθους νομούς:

• Σε χωριά της Δράμας και καταληκτική ημερομηνία υποβολής έχει οριστεί στις 7 Aπριλίου.
• Σε χωριά των Iωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Tο πρόγραμμα τελειώνει στις 17 Aπριλίου.
• Σε χωριά της Φωκίδας, με τους δικαιούχους να μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 20 Aπριλίου.
• Σε χωριά της Kαρδίτσας με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής να έχει προσδιοριστεί για τις 20 Aπριλίου.
• Σε χωριά της Aιτωλοακαρνανίας. Tο πρόγραμμα λήγει στις 20 Aπριλίου.
• Σε 128 χωριά της Aχαΐας. Tο τοπικό leader αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα.

Eπιλέξιμες δαπάνες, ανάλογα με τη δράση, είναι η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων, η προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, η αγορά καινούργιων οχημάτων - ισοθερμικών βυτίων για τη μεταφορά του γάλακτος, τα γενικά έξοδα, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης - εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, η αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, επίπλων γραφείου και εξοπλισμού.
 

Eπίσης επιλέξιμες δαπάνες είναι για την αγορά λοιπού εξοπλισμού π.χ. παραδοσιακών ξύλινων σκαφών για τις περιπτώσεις περιηγητικού ή καταδυτικού τουρισμού, δαπάνες αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού κ.λπ.

Πηγή: kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...