16 Σεπ 2014

Πριμ σε μελισσοκόμους μέσω νέου χρηματοδοτικού προγράμματος

Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επιχορηγεί δράσεις για τη βελτίωση και παραγωγή προϊόντων μελισσοκομίας για τα έτη 2014-2016

• Το ποσό επιχορήγησης για την προμήθεια καινούργιων κυψελών καθορίζεται στα 18 ευρώ ανά κυψέλη καθώς η συγκεκριμένη δράση (εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων) ενισχύεται με πρόσθετους πόρους και για το 2014 οι συνολικές πιστώσεις ανέρχονται σε 1.4 εκ. ευρώ.
• Εξασφαλίζονται 2.665.000 ευρώ για τη στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας και για κάθε μετακινούμενη κυψέλη οι μελισσοκόμοι επιδοτούνται με 3,59 ευρώ.
• Εγκρίνεται και κατανέμεται σε ποσοστό 100% στους δικαιούχους ποσό 163.779 ευρώ για αναλύσεις μελιού.Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 50% από τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων και κατά 50% από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δικαιούχοι ορίζονται:
• Οι μελισσοκόμοι, κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου εφόσον το μέλι που αυτοί παράγουν διατίθεται προς πώληση στην αγορά.
• Οι μελισσοκομικές οργανώσεις (μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί ή/και κοινοπραξίες), εφόσον αυτές ασκούν εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας το μέλι που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση στην αγορά.
• Ιδιώτες συσκευαστές και τυποποιητές μελιού, που συσκευάζουν, τυποποιούν κι εμπορεύονται μέλι προερχόμενο από Ελληνες παραγωγούς.

Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αριθμός των μετακινούμενων μελισσιών, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 50, δεν πρέπει να ξεπερνά τον συνολικό αριθμό των κατεχόμενων μελισσιών. Και θα πρέπει να ενημερώσουν με αίτηση τις αρμόδιες υπηρεσίες την περιοχή της μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου, τον συνήθη χρόνο παραμονής των μελισσιών στη θέση αυτή, την πιθανή τοποθεσία μετακίνησης των μελισσιών (περιφερειακή ενότητα, δήμος, θέση) και τον μήνα που θα μετακινηθούν τα μελίσσια, καθώς και το πόσο διάστημα θα παραμείνουν στη νέα τοποθεσία.
 

Η απόσταση μεταξύ της μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου και του σημείου μετακίνησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 χλμ. για την ηπειρωτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Κρήτης και Εύβοιας και των 20 χλμ. για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγή: etnnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...