10 Οκτ 2013

Προώθηση αγρoτικών προϊόντων μέσω internet


Ένα σημαντικό πρόβλημα, αν όχι το μεγαλύτερο, είναι η διάθεση των προϊόντων των παραγωγών. Μια μεγάλη βοήθεια δίνουν δύο κρατικές ιστοσελίδες μέσω των οποίων οι παραγωγοί μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα τους σε εμπόρους και καταναλωτές.


Η αναφορά γίνεται για την ιστοσελίδα «Ελληνικά Τρόφιμα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που οι ενδιαφερόμενοι τη βρίσκουν στη διεύθυνση "greekfood.minagric.gr" αλλά και την ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) "okaa.gr". Tη συγκεκριμένη ιστοσελίδα του ΟΚΑΑ την επισκέπτονται κάθε μήνα περίπου 8.000 χρήστες.
Πρόκειται για εμπόρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και ομάδες καταναλωτών.

Η ψηφιακή υπηρεσία «Ελληνικά Τρόφιμα» έχει σαν σκοπό την εύκολη πρόσβαση κυρίως των αγροτών που δεν είναι οργανωμένοι στα δίκτυα διανομής των προϊόντων τους. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 και μέχρι σήμερα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους περίπου 200 αγρότες από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξουν τα προϊόντα τους.

Η χρήση της ιστοσελίδας είναι απλή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε αυτή, να δημιουργούν το λογαριασμό τους και μέσα από την προβολή των προϊόντων τους και άλλων στοιχείων τους να έρχονται σε επαφή και να κλείνουν συμφωνίες με τους εμπόρους κι επιχειρηματίες.

Η δυνατότητα που δίνει η ψηφιακή υπηρεσία «Ελληνικά Τρόφιμα» είναι ακόμη η προώθηση των εγχώριων αγροτικών προϊόντων και στο εξωτερικό. Η ύφεση στην ελληνική οικονομία και η πτώση της εγχώριας ζήτησης δημιουργεί την ανάγκη αναζήτησης άλλων αγορών, όπως αυτές του εξωτερικού.

Οι αγρότες - κτηνοτρόφοι - παραγωγοί - ομάδα παραγωγών - συνεταιρισμοί είναι σε θέση να εισάγουν πληροφορίες για τα προϊόντα που παράγουν καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Οι έμποροι αποκτούν τη δυνατότητα να αναζητήσουν προϊόντα και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συνεργασίες με τους παραγωγικούς φορείς. Οι διοργανωτές εκθέσεων γεωργικών προϊόντων αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους παραγωγούς για την προώθηση των προϊόντων τους σε κλαδικές εκθέσεις.

  • Οι επιχειρήσεις συσκευασίας και τυποποίησης μπορούν να επιτύχουν συνεργασίες και να προγραμματίσουν τη δημιουργία νέων προϊόντων, με βάση τα στοιχεία παραγωγής.
  • Οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης (super market) μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με ομάδες παραγωγών - συνεταιρισμούς ή μεμονωμένους παραγωγούς για να οργανώσουν τις αγορές τους σε επώνυμα ελληνικά τρόφιμα.
  • Οι καταναλωτές θα ενημερώνονται διαρκώς για τα ελληνικά τρόφιμα, την εποχικότητά τους, τους παραγωγούς και τις περιοχές παραγωγής.
 

Οι αγρότες που καταχωρούν πληροφορίες, ενημερώνονται για παρόμοια ή συναφή στοιχεία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για βέλτιστες πρακτικές και αποκτούν τη δυνατότητα να οργανώνουν σε ομάδες την επιχειρηματική τους πρακτική, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας στην τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων τους.

Και ο ΟΚΑΑ, η γνωστή στο ευρύ κοινό λαχαναγορά του Ρέντη, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να κάνουν πωλήσεις μέσω Ιντερνετ.

Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αναρτούν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και μέσα από εκεί Ελληνες και ξένοι χονδρέμποροι αλλά και ομάδες καταναλωτών έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα προϊόντα και τις ποσότητες που θέλουν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν την ανακοίνωσή τους στο e-mail: content@okaa.gr και αυτομάτως θα δημοσιεύεται στην σελίδα okaa.gr στην ενότητα: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η επιλογή στους Ελληνες παραγωγούς να διεισδύουν σε νέες αγορές, μειώνοντας παράλληλα το κόστος τοποθέτησης των προϊόντων τους. Επισημαίνεται ότι η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προς τους παραγωγούς διατίθεται δωρεάν.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται σε τιμές χονδρικής οπωροκηπευτικά από την Κεντρική Αγορά Αθηνών καθώς και όλα τα είδη τροφίμων από την Αγορά του Καταναλωτή που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Με αυτό τον τρόπο προωθείται μια σειρά μέτρων, με σκοπό να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα παρακάτω:
ΟΚΑΑ e-mail: content@okaa.gr
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr, greekfood.minagric.gr και στα τηλέφωνα 210-2125299.
Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών στο 1540.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...