13 Σεπ 2013

«Ημέρες Καινοτομίας» με start-ups, οικονομικά εργαλεία και brainstorming ιδεών στην Θεσσαλονίκη


Πώς μπορεί μια καλή ιδέα να «μεταμορφωθεί» σε νεοφυή επιχείρηση (start-up); Τι πρέπει να ξέρει ένας νέος -σε χρόνια ή εμπειρία - επιχειρηματίας για τη διαδικασία ίδρυσης μιας start-up και για την κατοχύρωση της ιδέας του με πατέντα; Πώς μπορεί ένας φοιτητής να συμβουλέψει μια εταιρεία ή έναν οργανισμό, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο ή το Μέγαρο Μουσικής, σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση; Πώς λειτουργεί ένα καινοτόμο μοντέλο πρόβλεψης συναλλαγματικών ισοτιμιών;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και σε πολλά άλλα, θα δοθούν στη διάρκεια των τεσσάρων «Ημερών Καινοτομίας» innovationdays.gr που διοργανώνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στις 16-19 Σεπτεμβρίου.

Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, κ. Νίκος Μουσιόπουλος, στόχος των εκδηλώσεων είναι να διευκολυνθεί η μετουσίωση της ιδέας σε πράξη και προϊόν, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα. «Οι Ελληνες ερευνητές είναι κορυφαίοι σε ερευνητικά προγράμματα για τα οποία δεν απαιτείται clustering (δικτύωση). Ο Ελληνας δυσκολεύεται να συνταχθεί, αλλά υπάρχουν πολλές καλές ιδέες. Το ερώτημα είναι γιατί αυτές δεν μετουσιώνονται σε προϊόντα και τζίρο εντός της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε σταδιακά για να ξεπεραστεί η κρίση», υπογράμμισε.

Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων (16/9, στις 7 το βράδυ) θα παρουσιαστούν στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Δήμου, 14 συμβουλευτικές εργασίες φοιτητών του ΔΙΠΑΕ. Μεταξύ άλλων, θα αναλυθούν οι προτάσεις των φοιτητών για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αειφόρου λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μεγάρου Μουσικής

Η Τρίτη 17/9 είναι αφιερωμένη στο «brainstorming» για την καινοτομία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης (6 το απόγευμα, αμφιθέατρο ΤΕΕ/ΤΚΜ), στελέχη γνωστών ομίλων προσωπικής ανάπτυξης και θερμοκοιτίδων καινοτομίας θα συζητήσουν τις ιδέες τους γύρω από τη διανομή και εφαρμογή της γνώσης. Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κ.Νακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), θα μιλήσουν στελέχη των: The Athens Personal Growth Group, Strategy Group,i4G και Coho-The Coworking Group.

Την Τετάρτη 18/9 (10 το πρωί, κινηματογράφος «Ολύμπιον») σειρά έχουν οι ιδέες που γίνονται πράξη και συγκεκριμένα τα start-ups. Έπειτα από μια σειρά ομιλιών, μεταξύ των οποίων και μία που αφορά το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης/λειτουργίας των start-ups και την κατοχύρωση μιας πατέντας, θα ακολουθήσει η παρουσίαση εταιριών του είδους. Στην εκδήλωση, που έχει την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώνεται με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, θα μιλήσουν εκπρόσωποι των εξής start-ups: The Cube, Ubitech, Abzorbagames, Palo, Sportscout, Agrostis και Digitanet.
 

Την Πέμπτη 19/9 (11 το πρωί, Βιβλιοθήκη Μουσείου Κινηματογράφου) τον λόγο θα έχουν οι Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) των τριών πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, Μακεδονίας και ΔΙΠΑΕ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Σερρών. Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη του Μουσείου Κινηματογράφου. Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τα καινοτόμα οικονομικά εργαλεία. Στην εκδήλωση, που έχει την υποστήριξη τής Τράπεζας Πειραιώς, θα μιλήσουν ο διευθύνων σύμβουλος της DelFix, Σ.Σαούλης, με θέμα τα καινοτόμα μοντέλα πρόβλεψης συναλλαγματικών ισοτιμιών και ο διδάκτωρ εφαρμοσμένης οικονομετρίας Π.Λαθήρας, με θέμα «Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση και Δείκτης Μέτρησης».

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος: innovationdays.gr

Πηγή: kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...