4 Ιουλ 2013

Επαγγελματική εκπαίδευση νέων από την Ελλάδα στη Γερμανία


Άνεργοι Έλληνες 18-35 ετών έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στη Γερμανία σε ένα από τα 350 αναγνωρισμένα επαγγέλματα, με επιδότηση από το γερμανικό κράτος στο πλαίσιο του προγράμματος Mobipro-EU.

Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν τελειώσει τουλάχιστον το γυμνάσιο. Το ανώτατο όριο ηλικίας είναι τα 35 έτη, ενώ για ορισμένα επαγγέλματα όπως, για παράδειγμα, στον κλάδο της υγείας είναι τα 40.

Μια πρώτη επαφή των ενδιαφερόμενων γίνεται μέσω του διαδικτύου και της ιστοσελίδας www.thejobofmylife.de.
 

«Στην ιστοσελίδα thejobofmylife αναφέρεται το email στο οποίο μπορείς κανείς να απευθυνθεί. Σε ένα email μπορεί να μας γράψει π.χ., είμαι ο Κώστας από την Καβάλα και ενδιαφέρομαι για μια διττή επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία. Εμείς θα ζητήσουμε ένα βιογραφικό και μια φωτοτυπία του απολυτηρίου που έχει. Θα ήταν βέβαια καλά εάν γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα, να έχει κάποιες γνώσεις. Αν δεν τις έχει, χορηγούμε με τη βοήθεια του προγράμματος οικονομική βοήθεια, ώστε να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα» εξηγεί η Σοφία Τορνικίδου από την Κεντρική Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας στο Εξωτερικό και Εξειδικευμένου Προσωπικού (ZAV) στη Νυρεμβέργη, που ανήκει στον γερμανικό Οργανισμό Εργασίας (Bundesanstalt fur Arbeit) και είναι αρμόδια για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Αυτή η βοήθεια αφορά 170 ώρες μαθημάτων για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας ήδη στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα ακολουθεί, αν έρθει η νέα ή ο νέος στη Γερμανία. Όχι όμως για να ξεκινήσει άμεσα τη μαθητεία, αλλά για να γνωρίσει την επιχείρηση στην οποία σκοπεύει να ξεκινήσει την επαγγελματική εκπαίδευση. Σε αυτόν τον εργοδότη θα ξεκινήσει με μια πρακτική, εξακολουθώντας να παρακολουθεί τα μαθήματα των γερμανικών. Στο διάστημα της πρακτικής ο νέος έχει τη δυνατότητα να δει αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα φαντάστηκε, όσον αφορά το επάγγελμα και τον εργοδότη. Αν πάνε όλα καλά, υπογράφει την σύμβαση με την εταιρεία και ξεκινά την εκπαίδευση»

Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες στο skai.gr/news/greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...