6 Απρ 2013

Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε και Ε.Τ.Α.Π.–Μ.Μ.Ε., εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και εφεξής, με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Η πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος και η καταβολή της ειδικής εισφοράς.
 

2. Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 € και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 €.

3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 01.01.2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήψη του βοηθήματος.

4. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, ή άλλου φορέα, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση.

5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

7. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

8. Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελεύθερων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωση.

Η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης διαγραφής από τα μητρώα του ασφαλιστικού φορέα και το ύψος του επιδόματος είναι 360€ μηνιαίως.

Η διάρκεια καταβολής του από τον ΟΑΕΔ, είναι ανάλογη του συνολικού χρόνου ασφάλισης.

Πληροφορίες στο:
http://www.oaed.gr/images/NEA-ANAKOINWSEIS/GR_TYPOU/egkykliosanejarthtonapasx.pdfεπίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους.

1 σχόλιο:

  1. Είναι δυνατόν ο ελεύθερος επαγγελματίας που διακόπτει βίαια την λειτουργία της επιχείρησής του να μην χρωστά ΚΑΙ στον ΟΑΕΕ? Συνεπώς το μέτρο δώρο άδωρο. Απορώ πόση σκέψη χρειάστηκε αυτή η πρόταση. Μήπως κάποιος να το έβλεπε λιγάκι διαφορετικά το θέμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...