7 Φεβ 2013

Προγράμματα ΕΣΠΑ – Oδηγός βήμα βήμα

Τώρα που ανοίγουν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ λαμβάνουμε καθημερινά πολλά ερωτήματα για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να πάρει επιδότηση. Σας παρουσιάζουμε σήμερα αναλυτικά

πώς να βρείτε το επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που σας ταιριάζει, τι να ψάξετε στον οδηγό του προγράμματος, πώς να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και στήριξη, πώς να επιλέξετε το σύμβουλο επιχειρήσεων που θα συνεργαστείτε, και τι να προσέξετε για να εγκριθεί η επιδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τα βήματα για την έγκριση που παρουσιάζουμε αφορούν νέους επαγγελματίες και επιχειρήσεις υπό ίδρυση, αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που αναζητούν επιδότηση για εκσυγχρονισμό ή επέκταση.

Α. Πώς να επιλέξετε επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Στα επιδοτούμενα προγράμματα που ανακοινώνονται θα αναζητήσετε πρώτα ορισμένα βασικά στοιχεία, τα οποία θα καθορίσουν αν  κατ’ αρχήν εντάσσεστε. Αυτά είναι:

1. Περιοχή εφαρμογής: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα «τρέξει» το πρόγραμμα.
2. Δικαιούχοι: Πρέπει να έχετε κάρτα ανεργίας; Υπάρχει ηλικιακό όριο; Είναι το πρόγραμμα μόνο για γυναίκες ή και για τα δύο φύλα; Αφορά το πρόγραμμα την ίδρυση νέας επιχείρησης ή μόνο τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενης; Μπορεί να ενταχθεί μια επιχείρηση που μόλις έχει κάνει έναρξη; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσετε διαβάζοντας τον οδηγό του προγράμματος.
3. Επαγγέλματα & δραστηριότητες: Το κάθε πρόγραμμα ορίζει ποια επαγγέλματα εντάσσονται και ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες εξαιρούνται. Εκτός από την περιγραφή, π.χ. παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων, υπάρχει και ένας αντίστοιχος ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας), π.χ. 10.72 στο παράδειγμά μας. Αυτός είναι ο κωδικός που αποδίδεται στην επιχείρηση κατά την έναρξη δραστηριότητας. Όποια δραστηριότητα μπορείτε να φανταστείτε, περιγράφεται στη λίστα των δραστηριοτήτων που επιδοτούνται ή εξαιρούνται από την επιδότηση. Αρκεί λοιπόν να αναζητήσετε τον ΚΑΔ για να επιβεβαιώσετε ότι η επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Συμβουλη: Αν ο ΚΑΔ που θέλετε δεν εντάσσεται, βρείτε κάποιον κοντινό στη δραστηριότητα που θέλετε να κάνετε, και επιβεβαιώστε την με το λογιστή σας.
 

Β. Τι να ψάξετε στον οδηγό του προγράμματος


1. Επιδότηση: Σε τι ποσό ανέρχεται η επιδότηση; Είναι σταθερό το ποσό ή έχει κατώτατο και ανώτατο όριο; Ποιο είναι το ποσοστό επιδότησης; Συνήθως η επιδότηση δίνεται στο 50 ή 60% του συνόλου της επένδυσης που θα κάνετε, σε δύο δόσεις. Υπάρχουν όμως και προγράμματα που υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ, τα οποία δίνουν σταθερό ποσό, π.χ. €24.000 για νέους επαγγελματίες, σε τέσσερις δόσεις.
2. Δαπάνες: Τι επιδοτείται από το πρόγραμμα; Μόνο πάγια (π.χ. μηχανήματα, εργαλεία, έπιπλα, κτιριακές επισκευές) και άυλες δαπάνες (π.χ. αμοιβές συμβούλων, διαφήμιση) ή και λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, μισθοδοσία); Η κατανόηση των δαπανών που εντάσσονται στο επιδοτούμενο πρόγραμμα, θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τι θα αγοράσετε σε σχέση με αυτά που πραγματικά χρειάζεστε για την επιχείρησή σας.
3. Δικαιολογητικά: Ελέγξτε αν έχετε τη δυνατότητα να συγκεντρώσετε τα δικαιολογητικά που ζητάει το πρόγραμμα. Ξεκινήστε από τα πιο χρονοβόρα (συνήθως είναι οι προσφορές) και ρωτήστε το λογιστή σας για τα φορολογικά και οικονομικά στοιχεία. Αν το πρόγραμμα ζητάει να έχετε κάρτα ανεργίας, φροντίστε να την κρατήσετε ενεργή έως ότου υποβάλετε την αίτηση.

Συμβουλη: Ολα τα επιδοτούμενα προγράμματα επιχειρηματικότητας (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) ζητούν αναλυτικές προσφορές από προμηθευτές. Η συλλογή των προσφορών θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα που θα κάνετε, αφού βεβαιωθείτε ότι εντάσσεστε στο πρόγραμμα, και πριν συμπληρώσετε την αίτηση.

Αναλυτικές προσφορές προμηθευτών σημαίνει ότι για κάθε δαπάνη που πρόκειται να κάνετε και για την οποία θέλετε να επιδοτηθείτε, θα πρέπει να έχετε την αντίστοιχη προσφορά από έναν επαγγελματία. Η προσφορά θα περιγράφει την εργασία/προϊόν, με την τιμή μονάδας (π.χ. ανά τετραγωνικό μέτρο ή τεμάχιο, χωρίς και με ΦΠΑ) και τη συνολική, θα έχει ημερομηνία, σφραγίδα και υπογραφή. Τα στοιχεία των προσφορών θα καταχωρηθούν αναλυτικά στην αίτηση.

Γ. Πώς να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και στήριξη

Ο κάθε οδηγός προγράμματος αναφέρει ποιος φορέας είναι υπεύθυνος και έχει τα στοιχεία επικοινωνίας. Οι επίσημοι οδηγοί των επιδοτούμενων προγραμμάτων δημοσιεύονται σε διάφορα sites. Τα περισσότερα προγράμματα θα τα βρείτε στο www.espa.gr. Προγράμματα επιχειρηματικότητας ανέργων δημοσιεύονται και στο www.oaed.gr, το επίσημο site του ΟΑΕΔ.

Προγράμματα σχετικά με τον αγροτικό τομέα δημοσιεύονται και στο www.agrotikianaptixi.gr. Όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ ανακοινώνονται εγκαίρως στο www.epidotisimag.gr, όπου αναλύονται απλά και κατανοητά.

Ένα τηλεφώνημα ή, αν έχετε τη δυνατότητα, μια επίσκεψη στον αρμόδιο φορέα θα δώσει απάντηση στα περισσότερα ερωτήματά σας για τις επιδοτήσεις. Επίσης, η συζήτηση με έναν έμπειρο σύμβουλο επιχειρήσεων θα «φωτίσει» τις «σκοτεινές πλευρές» του επιδοτούμενου προγράμματος και θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε σημεία που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε εγκαίρως τα νέα των επιδοτήσεων στο inbox σας!

Μπορείτε στη συνέχεια να ρυθμίσετε τη συχνότητα ενημέρωσης σε ημερήσια ή εβδομαδιαία.

Η έρευνά σας μπορεί να συμπεριλάβει και τα επιμελητήρια, όπου θα βρείτε γραφεία ενημέρωσης για τις επιδοτήσεις. Στο site www.e-boss.gr θα βρείτε πλήρη λίστα των επιμελητηρίων σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας, και ειδικά αν ξεκινάτε τώρα ως νέος επιχειρηματίας, θα βρείτε πληροφορίες για θέματα αδειοδοτήσεων και προδιαγραφών στις Περιφέρειες, στον ΕΦΕΤ, στον ΕΟΦ κ.λπ. Αρωγοί στις επιχειρηματικές σας κινήσεις θα σταθούν διάφοροι σύλλογοι και σύνδεσμοι, όπως για παράδειγμα νέων αγροτών, νέων επιχειρηματιών, ΕΣΕΕ, ΣΕΒΕ.

Αν κρίνετε ότι εκτός από την επιδότηση, θα χρειαστείτε και επιπλέον χρήματα, και δεν τα έχετε «στην άκρη», εξετάστε με την τράπεζά σας το ενδεχόμενο δανείου, το οποίο μπορεί να είναι και εγγυημένο από το ΕΤΕΑΝ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφείτε το
http://www.epidotisimag.gr/2013/02/exasfaliste-epidotisi-nea-programmata-espa-odigos-vima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...