28 Ιαν 2011

Επιχορηγήσεις για νέους ερευνητές

Το πρόγραμμα «Μαρί Κιουρί» προσφέρει επιχορηγήσεις 40 εκατ. ευρώ σε νεαρούς ερευνητές για έναρξη σταδιοδρομίας το 2011.

Κεφάλαιο εκκίνησης 40 εκατομμυρίων ευρώ θα προσφέρει σε 400 νέους ερευνητές το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Marie Curie.


Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επιστροφή των Ευρωπαίων ερευνητών στην Ευρώπη, αλλά και στην προσέλκυση ερευνητών άλλων εθνικοτήτων για να εργαστούν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και άλλα ιδρύματα.

Οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, ύψους 100.000 ευρώ έκαστη, προσφέρονται για την έναρξη της σταδιοδρομίας ερευνητών κάθε εθνικότητας, με διδακτορικό και ανεξαρτήτως ερευνητικού πεδίου.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 8 Μαρτίου 2011. «Ανεξάρτητη επιτροπή κορυφαίων Ευρωπαίων και διεθνών ειδικών θα αξιολογήσει και θα επιλέξει τους καλύτερους ερευνητές που θα λάβουν τις επιχορηγήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OΟΣΑ), το 30% των Ευρωπαίων κατόχων διδακτορικού εργαζόταν, την τελευταία δεκαετία, εκτός Ευρώπης. Αιτία της σημαντικής «διαρροής εγκεφάλων» από την Ευρώπη ήταν η καλύτερη οικονομική υποστήριξη της έρευνας και το ευνοϊκότερο κλίμα για την καινοτομία σε άλλες ηπείρους, τονίζει η Επιτροπή.

«Εάν θέλουμε να προαγάγουμε την επιστήμη και να υποστηρίξουμε την καινοτομία στην Ευρώπη, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι ελκυστικός τόπος εργασίας για τους Ευρωπαίους ερευνητές, Πρέπει να προσελκύσουμε επίσης τα καλύτερα ταλέντα από το εξωτερικό», δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης και για το πρόγραμμα Marie Curie.
Το 2011 θα διατεθεί προϋπολογισμός ύψους 772 εκατομμυρίων ευρώ στις δράσεις Marie Curie, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν επτά χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Πέρα από τις ατομικές υποτροφίες, οι δράσεις Marie Curie προσφέρουν υποστήριξη και σε υποψήφιους διδάκτορες, σε εταιρικές συμπράξεις μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας και σε βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές.

πηγή: greekmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...