25 Ιαν 2011

Απελευθερώνοντας τις ιδέες…

Νομίζω πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και μπορώ να δημοσιοποιήσω μια πρόταση μου, που έχουμε καταθέσει στην πολιτεία εδώ και αρκετό καιρό, σαν ΕΣΥΝΕ.

Αφορά ένα μηχανισμό που στον πυρήνα του βρίσκεται η απελευθέρωση των ιδεών και της επιχειρηματικότητας από τα δεσμά του κεφαλαίου… τα δεσμά έστω του αρχικού κεφαλαίου…

Ο μηχανισμός ονομάζεται iDea, όπου είναι τα αρχικά του Innovation Dipole Entrepreneurial Assessment, το Δίπολο Καινοτομίας αποτελείται από την δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα. Δυο στοιχεία/πόλοι που αν συντονιστούν και ισορροπήσουν παράγουν Καινοτομία.

Θεωρώντας πως κανένας δεν θα επένδυε τον χρόνο του σε μια κακή ιδέα χωρίς ικανές απολαβές, καταλήγω σε έναν μηχανισμό, που αξιολογεί και επιλέγει μαζικά ιδέες, που κεντρίζουν το επιχειρηματικό ένστικτο.

Πως γίνεται αυτό; Απλώς βάζοντας τις ιδέες να τις αξιολογήσουν άνθρωποι που έχουν τα χαρακτηριστικά ενός business developer, με δεδομένο πως η θετική τους αξιολόγηση ισοδυναμεί με άμεση δέσμευση/συνεργασία/συνεταιρισμό με τον φέρων την ιδέα entrepreneur, ώστε κατά συνέπεια η σωστή αξιολόγηση να ισοδυναμεί με κέρδος.


Δηλαδή αντί να καταπιέζουμε το ένστικτο ενός αξιολογητή για πιθανή «λαμογιά», απλά να το επιβραβεύουμε. Δίνοντας έτσι την δυνατότητα μαζικά, σε όσους έχουν τα προσόντα, να είναι ελεύθερα αξιολογητές και εν δυνάμει μελλοντικοί συνεταίροι/συνεργάτες στην δράση που πιστεύουν. Ούτως ώστε αποκλειστικά με την εργασία τους και το ένστικτο τους, να μπορούν να καρπώνονται τα ωφέλει της επιτυχίας τους. Επιπλέον ποιος δεν θα σεβόταν την άποψη ενός αξιολογητή/συνοδοιπόρου σε μια επιχειρηματική δράση;

Δημιουργούμε με αυτόν τον τρόπο, ένα μηχανισμό αξιολόγησης σεβαστώ από όλους, εντελώς αξιοκρατικό, δημοκρατικό και ταυτόχρονα αδύνατο να χειραγωγηθεί, μιας και τα δυο μέρη που ορίζουν το αποτέλεσμα, προέρχονται από την ελεύθερη αγορά, έτσι λόγο της μαζικότητας και της ανωνυμίας, κανείς δεν θα μπορεί να αλλοτριώσει την διαδικασία.

Η πολιτεία απλά βάζει μόνο τα χρήματα και τους κανόνες και εμείς απλά, αν θέλουμε να αλλάξουμε την ζωή μας, πρέπει να είμαστε άριστοι και αποδοτικοί στο να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, που όμως εμείς οι ίδιοι ορίσαμε έτσι ώστε τελικά να καινοτομούμε.

Ένας κανόνας που θα μπορούσε να θέσει η πολιτεία μπορεί να είναι λ.χ. η επιτυχία να ορίζεται από τις πωλήσεις αποκλειστικά στο εξωτερικό, αν θέλουμε να προωθήσουμε την εξωστρέφεια.

Ο μηχανισμός θα χρηματοδοτεί με 100% κεφάλαια την διαδικασία αρχικής ανάπτυξης (σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2006/C 194/02 άρθρο 5,1 d,e) ώστε όλοι να μπορούν να λάβουν μέρος χωρίς να εξαρτώνται από το αν η οικογένεια τους έχει χρήματα για να επένδυση. Επιπλέον ο μηχανισμός δεν θα επιτρέπει σε κανένα να κερδίσει (εκτός από τον αυστηρό βιοπορισμό) παρά μόνο όταν επιτύχει τον στόχο του.

Οι δράσεις θα λαμβάνουν χώρα σε κλειστά τεχνολογικά πάρκα, τα χρήματα θα τα ελέγχουν οι οικονομικές υπηρεσίες των πάρκων και θα εκταμιεύονται ανάλογα με το business plan, που θα δημιουργείται στην πορεία της δράσης περνώντας επιτυχώς από τις φάσεις proof of concept, seed και startup. Μια δικλίδα ασφαλείας θα μπορούσε να είναι η καταγραφή της φυσικής παρουσίας των φορέων στο πάρκο, με την χρήση βιομετρικών ρολογιών παρουσίας προσωπικού.

Έτσι τελικά όσοι θα θέλουν πραγματικά να πετύχουν κάτι, θα δουλεύουν, όσοι θα θέλουν να εκμεταλλευτούν τον μηχανισμό, απλά θα αποβάλλονται από μόνοι τους ή αναγκαστικά.

Ενδεικτικά, με 75εκ. ευρώ θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε για τέσσερα χρόνια 100 start-ups, 300 seeds και 600 proof of concept…!

Όπως βλέπετε δεν έχω μόνο τρέλα με τις εφευρέσεις και τους εφευρέτες αλλά επιπλέον, οραματίζομαι έναν κόσμο που όλοι μας θα έχουμε την δυνατότητα να απελευθερώνουμε την δημιουργικότητα μας, αξιοκρατικά χωρίς επίπλαστα εμπόδια, όπως κεφάλαια και επιτροπές σοφών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το iDea στην διεύθυνση http://idea.com.gr/i_about.html

22 σχόλια:

 1. Όταν μιλάτε για κλειστά γεωγραφικά πάρκα, αναφέρεστε σε μεγάλες δομές ή αποκεντροποιημένες μικρές δομές ανά πληθυσμιακή κατανομή; Πως προσδιορίζετε το "γεωγραφικά";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα είναι σαν το Corallia ή θα μιλάμε για το iDea Καλλιθέας, Παγκρατίου, Αιγίου, Βόλου...βάση πληθυσμού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστώ για το βήμα...

  Εννοούμε πως οι επιχειρήσεις στο διάστημα που θα χρηματοδοτούνται θα πρέπει να βρίσκονται εγκατεστημένες στα πάρκα ώστε να ελέγχονται, μιας και οι συντελεστές που θα εργάζονται θα πληρώνονται βασικούς μισθούς με εισοδηματικά κριτήρια π.χ. αν έχουν άλλα εισοδήματα πάνω από το αφορολόγητο θα παίρνουν μόνο ένα επίδομα.

  Τα πάρκα θα είναι αυτά που υφίστανται σήμερα, ή άλλα νέα που μπορεί να δημιουργηθούν. Όταν λέμε Τεχνολογικό Πάρκο εννοούμε ένα κτίριο με χώρους και διοικητικό προσωπικό όπως, λογιστήριο, τηλεφωνικό κέντρο ασφάλεια, συντηρητές και διοίκηση. Δεν εννοούμε απλά μια περιοχή όπως ΒΙΠΕ π.χ. Άρα ναι τύπου Corallia ή του Λαυρίου ή ακόμα και ιδιωτικά με σύμβαση όπως το Thermi.

  Αν δεν υπάρχει κοντά κάποιο πάρκο να εξυπηρετήσει το start-up θα πρέπει δίνεται ένα επίδομα στέγασης, πάλι όμως με εισοδηματικά κριτήρια. Αν λ.χ. κάποιος από την Καλαμάτα πρέπει να πάει στην Πάτρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ακούγεται αρκετά ευέλικτο. Θέματα κατοχύρωσης και αδειών ευρεσιτεχνίας; Πως κατοχυρώνεται η ιδέα και σε πιο στάδιο της διαδικασίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η παρέμβαση μας είχε δυο πόλους, που απορρέουν από την υπέρ απλουστευμένη «εξίσωση» της καινοτομίας…

  καινοτομία = ιδέες Χ αξιοποίηση

  Το iDea αφορά μόνο την αξιοποίηση και για την Ελλάδα το προσωρινό όνομα που του έχουμε δώσει είναι Εθνικό Σύστημα Χρηματοδότησης Εξωστρεφούς Καινοτομίας, ΕΣΧΕΚ.

  Για τον δεύτερο πόλο της καινοτομίας, τις ιδέες δηλαδή, έχουμε καταθέσει μια σειρά από 14 προτάσεις που επιγραμματικά περιλαμβάνουν, δυο προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ για τις πατέντες, το junior patent με επιδότηση άπαξ 4000 ευρώ για τα έξοδα κατοχύρωσης σε νέους έως 32 ετών και την αναδρομική στήριξη της κατοχύρωσης των διεθνών διπλωμάτων ευρασυτεχνίας, επιπλέων την εφαρμογή και στην Ελλάδα της προσωρινής αίτησης ευρεσιτεχνίας όπως ισχύει στις ΗΠΑ και στην Αγγλία μια πολύ εύκολη διαδικασία που κοστίζει 100$ μόνο, το ξεκαθάρισμα του τι είναι Pantet Attorney και τι δικηγόρος και πως ο δεύτερος ΔΕΝ πρέπει να έχει καμία σχέση με τις πατέντες, την ίδρυση ενός κρατικού patent pool για τις εφευρέσεις των πανεπιστήμιων, φορολογικά κίνητρα που ήδη υλοποιηθήκαν και άλλα πολλά χρηστικά.

  Ο στόχος είναι πρώτον όλοι να μπορούμε να κατοχυρώνουμε τις ιδέες μας εύκολα και μαζικά και δεύτερων όλοι να έχουμε μια βατή, δημοκρατική διαδικασία, για να μπορούμε αξιοποιούμε τις ιδέες μας κατοχυρωμένες ή μη, χωρίς επίπλαστα εμπόδια.

  Γι’ αυτό και η «τρέλα» μου για τις πατέντες… βλέπετε είναι απαραίτητες για την ανάδειξη των ιδεών χωρίς φοβίες, έτσι ώστε οι μικροί και οι αδύναμοι να μπορούν, αν είναι ικανοί, να αναδεικνύονται αξιοκρατικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Α) Ένα κίνδυνος είναι κάποιο να το κάνουν μόνο για το βιοποριστικό μέρος. Βλέπε τα ευρωπαικά προγράμματα FP6,FP7 κτλ που ελάχιστες εταιρίες τα πάνε ένα βήμα παρακάτω και μένουν απλά ως χρημαδοτούμενες ερευνες.

  Β) Το 100% χρηματοδότητηση το θεωρώ πολύ σωστό, γιατί το πρόβλημα με τις μικρότερες χρηματοδοτήσεις είναι οτι οι μικρές νέες εταιρίες για να καλύψουν την ιδία συμμετοχή κάνουν είτε δημιουργική λογιστική είτε ασχετες δουλιές (π.χ. δένουν PC.. φτιάχνουν ιστοσελίδες) που στο τέλος ειναι "θανατηφόρο" distraction.

  Γ) Έιναι αρκετά ενδιαφέρον πως ένα σχετικά μικρό ποσό (75m, σε σχέση με αυτά που ξοδευονται σε άλλες δράσεις) μπορεί να έχει πραγματικά καταλυτικό ρόλο στην προωθηση της καινοτομίας.

  Δ) Υπάρχουν αρκετά Τεχνολογικά Πάρκα στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να το υιοθετήσουν, πολλά απο αυτά κάνουν καταπληκτική δουλειά (π.χ Βλέπε Επιστημονικό Πάρκο Πατρών)

  Ε) Χρειάζεται έαν δίκτυο από εμπειρογνωμώνες και Angel investors που θα είναι διατεθιμένοι να προσφέρουν χρήματα ή γνώσεις/εμπειρία για να έχει κάθε νέα εταιρεία πρόσθετο funding και board of advisors.

  ΣΤ') Χρειάζεται ένα ecosystem που να κρύβει την ελληνική γραφειοκρατεία Π.χ. Λογιστές κτλ ώστε οι νέες εταιρίες να ασχολούνται μόνο το αντικείμενο και όχι να κάθονται με τις ώρες στην τοπική ΔΟΥ.
  Δικηγόροι που να μπορούν από ένα σκίτσο να φτίαξουν μια provisional πατέντα κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Α) Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να περάσει από όλα τα φίλτρα της αρχικής επιλογής, τρία τον αριθμό, συν να καταφέρει να ολοκληρώσει το bussines plan και το busssines model με επιτυχία. Αλλά αυτά παίρνουν περίπου 5-6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν (Selection Phase, Seed Phase) και εισπράττει με εισοδηματικά κριτήρια μόνο ένα fixed ποσό οδοιπορικά άπαξ της τάξης του 1,5 επίδομα ανεργίας… Αν τα καταφέρει θα πρέπει να παρουσιάσει πραγματική πρόοδο στο πρώτο τρίμηνο κιόλας (Startup Phase)… Αν τα κάνει όλα αυτά με επιτυχία, τότε οι τρεις μισθοί ύψους 1,7 του επιδόματος ανεργίας θα τους δικαιούται με το παραπάνω… γιατί για παραπέρα πρέπει το πράγμα να σαλεύει και να είναι πραγματικό… Αν δεν τα καταφέρει, πολύ τρέξιμο για το τίποτα…

  Β) Απόλυτα σύμφωνοι… τέλος το κυνήγι τιμολογίων… μόνο δουλειά…

  Γ) Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς στόχος της σχεδίασης, η εξαιρετικά αποδοτική οργάνωση, μικρή και bulletproof από τους έλληνες καρεκλοκενταύρους, με το χρήμα στις δράσεις και όχι στις μπουρδολογίες… Για τους πολιτικούς μας, «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα»…!

  Δ) Το σύστημα σχεδιάστηκε να αξιοποιεί υπάρχουσες υποδομές, τα πάρκα θα χρειαστούν ένα-δυο λίφτινγκ, ένα Service Level Agreement και να αποδεχτούν σφικτό Auditing…

  Ε) Επίσης το σύστημα θα χρησιμοποιεί εκτενώς εθελοντές Μέντορες μιας και παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες, αποτελούν το τριμελές κληρωτό advising/judging board. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του ΚΕΜΕΛ για την αμέριστη, ενθουσιώδη και εκπληκτική συμπαράσταση τους στην προσπάθεια για το ΕΣΧΕΚ, παιδιά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές έχουν κάνει πέντε-πέντε, επίδειξη γραβάτας στους υπουργούς Κατσέλη και Χρησοχοϊδη… Δείτε λίνκ: http://www.kemel.gr/kemel_files/page_709.pdf

  Όμως το σύστημα επιπλέων είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει και αρκετές συνεργασίες που θα προκύψουν από ανοιχτό διαγωνισμό με επαγγελματίες, Συμβούλους Επιχειρήσεων, Industrial design houses, Μηχανουργία, Δικηγορικά γραφεία, Creative Adverting, Web Site Developers κτλ. Όλοι θα έχουν Flat Fee χρεώσεις, σε προσυμφωνημένες τιμές με το σύστημα, με συμβόλαια που θα ξεκαθαρίζουν τα πάντα εκ’ προοιμίου… Τέλος θα έχουν καταγραφεί και οι δυνατότητες εργαστηριακής υποστήριξης από τα εργαστήρια των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ώστε να μην αγοράζουμε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, μόνο και μόνο για να σχεδιάσουμε ή να δοκιμάσουμε κάτι.

  ΣΤ') Αυτή η ερώτηση είναι η καλύτερη που μου έχει γίνει ποτέ, γιατί… Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ΕΤΣΙ ακριβώς…!!! Να «κρύβει» την Ελληνική δυστροπία του φορολογικού συστήματος απέναντι στην επιχειρηματικότητα… Έτσι ώστε να ασχολούμαστε μόνο με την δουλειά μας και όχι με τις χαζομάρες…!!! Εδώ είναι που τα τεχνολογικά πάρκα θέλουν λίφτινγκ και Auditing, γιατί ακριβώς αυτή την τυπικότητα θα καλούνται να τηρήσουν, με όσο ποιο διάφανο τρόπο απέναντι στην δράση της επιχειρηματικής ομάδας κρατώντας τα χρήματα και καταβάλλοντας μόνο τα απαραίτητα με διαδοχικές (έως και μηνιαίες) αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τις επιταγές του Business Plan…

  Ευχαριστώ για τις εύστοχες παρατηρήσεις…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κάτι τελευταίο που ξέχασα να αναφέρω, μπορεί η χρηματοδοτήσει να είναι 100%, αλλά στην πραγματικότητα μόνο 69% της εταιρίας που θα χρηματοδοτείτε θα μοιράζονται οι συντελεστές της δράσης, τα υπόλοιπα θα ανήκουν είτε στο σύστημα, είτε στο σύστημα και στους επενδυτές. Έτσι οι επιτυχημένες δράσεις θα καλύπτουν την απώλεια των αποτυχημένων και θα ανακυκλώνουν τα κεφάλαια του συστήματος σε βάθος οκτώ ετών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Και ένα παράδειγμα από άλλες χώρες..

  http://www.capital.gr/businessweek
  /articles.asp?id=1131471

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αν δεν γίνει τίποτα από όλα αυτά που έχουμε προτείνει, τότε με βλέπω στην Χιλή ή στην Αμερική... αυτό είναι σίγουρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αυτά που προτείνετε έχουν εφαρμογή μόνο σε γενικό επίπεδο ή και σε επίπεδο εταιρείας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μπορείς να μου εξηγήσεις καλύτερα την ερώτηση?

  Εννοείς αν αφορά μόνο άτομα ή αν μπορεί να βοηθήσει και εταιρίες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. όχι... εννοώ πχ στη δουλειά μου έχουμε suggestion box. Θα μπορούσε αυτό που προτείνετε να προσαρμοστεί στα δεδομένα μιας εταιρείας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Βεβαίως γιατί όχι... απλώς θέλει κάποιες αλλαγές... και φυσικά αρκετή θέληση και ανοιχτό μυαλό από την διοίκηση της εταιρίας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ποιο είναι το όφελος για μια επιχείρηση και πως θα μπορούσε να το εφαρμόσει; Φαντάζομαι αν το όφελος είναι προφανές και οι διοικήσεις θα το προωθούσαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ψάχνοντας τις πατέντες σχετικές με το iDea η IBM έχει μια ακριβώς τέτοια εφαρμογή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. πατενταρισμένη τη διαδικασία?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. και τώρα; πως προχωράτε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Το ΕΣΧΕΚ δεν επηρεάζεται από την πατέντα της IBM μιας και είναι κάτι διαφορετικό... Το ΥΠΑΑΝ θέλει να υλοποιήσει, οι wonnabe VC's της χώρας μας όμως δεν θέλουν να βάλουν φράγκο... η νομοθεσία της EU δημιουργεί προβλήματα, χρειάζεται πολιτική βούληση... ακούς Γιώργο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΩ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΙΔΕΑ-ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΙΔΕΑ-,ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 5.000.000 ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ ΧΩΡΙΣ -ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ-ΤΑΒΑΝΙ;. MIA ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΙΔΕΑ, ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΩ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.
  ΤΙ ΘΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕ ΚΑΠΟΙΟΣ;.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά. Σαν πρώτη πρόταση θα σας συμβούλευα να ρίξετε μια ματιά στο http://www.startupgreece.gov.gr/ να συζητήσετε και να βρείτε ανθρώπους σχετικούς με τον κλάδο. Μια δεύτερη ιδέα είναι να προσεγγίσετε το http://www.kemel.gr/ όπου θα βρείτε έμπειρους manager να σας καθοδηγήσουν. Μια τρίτη ιδέα έιναι να επικοινωνήσετε με τον κο. Αχιλλόπουλο που έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα κατοχύρωσης ιδεών και εμπορικής εκμετάλλευσης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...