12 Ιαν 2011

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης η αύξηση εξαγωγών το 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
                        Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΣΕ: Μεγαλύτερη της αναμενόμενης η αύξηση εξαγωγών το 2010
-Αύξηση σχεδόν 40% τον περασμένο Νοέμβριο, προμηνύει ετήσια άνοδο 7,5%

Συνεχίζονται οι αισιόδοξες ειδήσεις από το μέτωπο των εξαγωγών, με τα τελευταία στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου να προμηνύουν θετικές εκπλήξεις σχετικά με το κλείσιμο της περασμένης χρονιάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2010, η αύξηση των εξαγωγών για ολόκληρο το έτος, αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και το 7,5%, έναντι αρχικών προβλέψεων ανόδου άνω του 5%. Αιτία της αναπροσαρμογής αποτέλεσε η εμφατική αύξηση κατά σχεδόν 40% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών, τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «σε μία περίοδο διαρκών επιθέσεων και πιέσεων εις βάρος της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές και τις κεφαλαιαογορές, η παγκόσμια πραγματική οικονομία δίνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά προϊόντα. Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ελλάδας δεν είναι μύθος, αλλά απτή πραγματικότητα, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, σε μία εποχή γενικευμένης κατήφειας. Καθίσταται πλέον σαφές ότι η ουσιαστική στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με σχέδιο και προοπτική, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στη χώρα».

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 39,8% τον περασμένο Νοέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση σε μηνιαία βάση, αφού ξεπέρασε και αυτή του Οκτωβρίου (+24,1%).

Αν τα στοιχεία της εκτίμησης για το μήνα Νοέμβριο προστεθούν στα στοιχεία του δεκαμήνου που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές στο ενδεκάμηνο Ιαν.-Νοεμβρίου 2010 αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2009 και η αξία τους ανήλθε σε 14.206 εκ.€ από 13.219 εκ.€.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, και εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, εκτιμάται ότι οι εξαγωγές στο δωδεκάμηνο του 2010 θα αυξηθούν κατά 7,5% περίπου σε σχέση με το 2009 και η αξία τους θα ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ.

Οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά -21,4% και η αξία τους υποχώρησε σε 35.326 εκ.€ από 44.917 εκ.€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...