8 Δεκ 2010

Φορολογικά κίνητρα αντί επιδοτήσεων

 πηγή: kathimerini.gr

Δ. Μανιφάβα

Οι φοροαπαλλαγές έναντι των επιδοτήσεων και η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) φαίνεται ότι αποτελούν τη ρεαλιστική λύση, εν μέσω κρίσης, προκειμένου ο νέος αναπτυξιακός νόμος να καταστεί λειτουργικός όσο το δυνατόν ταχύτερα. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΠΑΑ) αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για περίπου δέκα ημέρες και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη σημαντική έλλειψη πόρων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον τραπεζικό κλάδο, το βασικό κίνητρο του νέου επενδυτικού νόμου θα είναι οι φοροαπαλλαγές για τις υπαγόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν ακόμη και εξαετή διάρκεια. Για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που θα υπάγονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, ενώ στις περιπτώσεις της νεανικής επιχειρηματικότητας θα επιχορηγείται το αρχικό κεφάλαιο. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επωφελούνται μέσω συνδυασμού των προαναφερθέντων κινήτρων.

Καθοριστικό ρόλο στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων αναμένεται να διαδραματίσει το ΕΤΕΑΝ, στο οποίο συμμετέχει το Δημόσιο αλλά και οι τράπεζες. Μέσω του μηχανισμού του ΕΤΕΑΝ, τα επιτόκια των επενδυτικών δανείων θα είναι χαμηλά, καθώς μέρος αυτών -έως και 33%- θα επιχορηγείται από το ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου βάσει του οποίου συστήνεται το ΕΤΕΑΝ ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Το προσεχές διάστημα, επομένως, αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΑΑ στα κριτήρια επιλογής των επενδυτικών σχεδίων που θα υπαχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Τόσο, διότι τα διαθέσιμα κονδύλια είναι περιορισμένα, όσο και διότι θέλει να αποφύγει φαινόμενα του παρελθόντος με επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων και τελικώς όχι μόνο δεν επένδυσαν, αλλά διέκοψαν και τη λειτουργία τους. Στο νέο πλαίσιο, λοιπόν, η επιλογή -όπως τουλάχιστον φιλοδοξεί ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης- θα γίνεται με όρους διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης των εθνικών πόρων και με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και «πλαφόν» για κάθε επενδυτικό σχέδιο. Επίσης, θα εξετάζεται η βιωσιμότητα των επενδυτικών σχεδίων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται η ύπαρξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών πλάνων, στα οποία θα έχουν καθοριστεί στόχοι κερδοφορίας. Πόντους, εξάλλου, θα κερδίζουν τα επενδυτικά σχέδια τα οποία προωθούν την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Οι τομείς της οικονομίας που επιθυμεί η κυβέρνηση να ενισχύσει μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι κυρίως αυτός των logistics, καθώς παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε εμπορευματικά κέντρα σε σχέση με γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία. Πολλές άλλωστε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αναφέρουν την απουσία εμπορευματικών κέντρων ως μεγάλο μειονέκτημα, αλλά και ως παράγοντα διαμόρφωσης υψηλών τελικών τιμών. Επίσης, εξετάζεται η ενίσχυση της «πράσινης» ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των κατασκευών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...