16 Δεκ 2010

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

Θα αναφέρω σε αυτό το άρθρο μερικά αποσπάσματα ως αποσαφήνιση του τι εστί καινοτομία, από το κείμενο "Καινοτόμος επιχειρηματικότητα" του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 

"Η καινοτομία, έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:


 • Αποτελεί διαδικασία εφαρμογής και διαχείρισης μιας νέας ιδέας ή εφεύρεσης. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη νέα ιδέα ή εφεύρεση.
 • Αποτελεί μια συνολική διαδικασία που περιλαμβάνει τη γένεση, την αξιολόγηση, την εφαρμογή, και τη διαχείριση μιας νέας ιδέας.
 • Δεν ταυτίζεται απαραίτητα με κάποιο τεχνολογικό επίτευγμα. Μπορεί, όμως, κάποιες φορές να προϋποθέτει τη χρήση της τεχνολογίας για να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί.


Μια επιχείρηση μπορεί να αναπτύξει και να εφαρμόσει δυο μορφές καινοτομίας, με κριτήριο το πεδίο εφαρμογής της:
 • Καινοτομία προϊόντος ή υπηρεσίας: Αφορά νέα ή βελτιωμένα προϊόντα ή υπηρεσίες.
 • Διαχειριστική καινοτομία: Αφορά σε νέες ή βελτιωμένες διαδικασίες της επιχείρησης που συνδέονται με αλλαγές στις παραγωγικές της διαδικασίες, δηλαδή στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος (ή υπηρεσίας).
Δεδομένων των χαρακτηριστικών του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος, όπως το άνοιγμα των αγορών, τη διεύρυνση των συναλλαγών και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η καινοτομία προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις, καθώς:
 • Συμβάλει στην προσαρμοστικότητά τους στο μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
 • Αυξάνει την παραγωγικότητά τους
 • Αυξάνει την κερδοφορία τους
 • Αυξάνει την ευελιξία της παραγωγικής διαδικασίας
 • Αυξάνει την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων/υπηρεσιών
 • Συμβάλλει στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών
 • Συμβάλλει στη διατήρηση ή αύξηση του μεριδίου αγοράς και
 • Μπορεί να δημιουργήσει νέες αγορές"


Προσωπική σημείωση:
Με άλλα λόγια δε χρειάζεται να ξανα-ανακαλύψετε τον τροχό, απλά να τον προσαρμόσετε στα νέα δεδομένα...

4 σχόλια:

 1. Κύριοι υπάρχει μια διαφωνία και καλό θα ήταν να αποσαφηνίσουμε.

  Η εξίσωση της καινοτομίας μοιάζει περισσότερο με:

  Καινοτομία = (Νέα ιδέα + αξιοποίηση) x χρόνος

  Η υλοποίηση συμπεριλαμβάνεται μέσα στην αξιοποίηση.

  Ένα σημαντικό στοιχείο δε, είναι ο χρόνος. Γιατί είναι κατανοητό πως καινοτομία έχουμε μόνο όταν έχουμε απτά αποτελέσματα της εφαρμογής της Νέας ιδέας στην αγορά.

  Άρα η καινοτομία στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μετρηθεί εκ προοιμίου.

  Η καινοτομία μπορεί μόνο να προβλεφτεί.

  Στην διαδικασία πρόβλεψης της καινοτομίας θα πρέπει κανονικά να μετράμε/προβλέπουμε δυο χαρακτηριστικά

  1 το κατά πόσο Νέα είναι η νέα ιδέα π.χ. είναι νέα, στο χωριό, στην πόλη, στον νομό, στην περιφέρεια, στην χώρα, στην ήπειρο, στον κόσμο;
  2 τις ικανότητες αξιοποίησης του φορέα π.χ. ταλέντα, δεξιότητες, κεφάλαια κ.α.

  Το μέγεθος της καινοτομίας, δηλαδή του αν θα είναι μεγάλη ή μικρή εξαρτάτε από την μοναδικότητα της Νέας ιδέας κατ’ αρχάς και μετά από την ποιότητα αξιοποίησης της νέας ιδέας.

  Άρα το αν μια ιδέα είναι εφεύρεση ή είναι απλά ένα μυστικό του φορέα, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα μιας και έτσι μετριέται αντικειμενικά το μέγεθος του Νέου που προσφέρει.

  Π.χ. μια ελληνική εφεύρεση πιστοποιημένη μόνο στην Ελλάδα από τον ΟΒΙ, είναι μικρότερη από μια Ευρωπαϊκή ευρεσιτεχνία πιστοποιημένη από το European Patent Office.

  Άρα το αν μια ιδέα αποτελεί εφεύρεση μπορεί να μην είναι 100% καθοριστικό για την κατάκτηση της καινοτομίας, αλλά αν υποθέσουμε ότι έχουμε την καλύτερη ομάδα αξιοποίησης μιας ιδέας στον κόσμο, αν η Νέα ιδέα δεν είναι αντίστοιχα μια παγκοσμίως κατοχυρωμένη εφεύρεση κάναμε μια τρύπα στο νερό.

  Το να συγκεντρώσεις μια καλή ομάδα είναι σχεδόν μόνο οικονομικό πρόβλημα άρα είναι και αρκετά εύκολο (αν έχεις τα χρήματα). Το να έχεις μια Νέα ιδέα που να αποτελεί πανευρωπαϊκή εφεύρεση είναι κάτι που δεν βρίσκεται ούτε αγοράζεται εύκολα…

  Άρα η παρατήρηση «Αποτελεί διαδικασία εφαρμογής και διαχείρισης μιας νέας ιδέας ή εφεύρεσης. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη νέα ιδέα ή εφεύρεση.»

  Είναι τουλάχιστον άστοχη μιας και το 70% της καινοτομίας αποτελείται από την Νέα ιδέα και την εμβέλεια της.

  Η εκ’ του πονηρού προσπάθεια απομείωσης της αξίας της εφεύρεσης στην αλυσίδα της καινοτομίας και η αποδόμηση της έννοιας του Νέου από διαφόρους καλοθελητές, έτσι ώστε Νέο, να είναι ακόμα και η αναδιοργάνωση της βιτρίνας ενός φούρνου ή μιας τουριστικής μονάδας ούτος ώστε να επιδοτείτε και να χαίρει σειράς κινήτρων, μας έφερε εδώ που είμαστε ως χώρα.

  Ο ΟΟΣΑ, σας αρέσει δεν σας αρέσει κύριοι του ΕΟΜΕΧ, μετρά την καινοτομία μετρώντας τις εφευρέσεις μας και την διάχυση τους στην οικονομία.

  Δεν λέω πως πρέπει να μην βοηθούμε τον φούρναρη ή τον νησιώτη με το 85% των πόρων αλλά αυτό το γα$%^#νο 15% που περισσεύει από το φαγοπότι, πρέπει να πηγαίνει εκεί που πρέπει, επιτέλους!

  Αν λέμε τι το νέο παρουσίασε το iPhone της Apple λ.χ., μας διαφεύγει πως στο εσωτερικό του κρύβει ούτε μια, ούτε δυο παγκόσμιες εφευρέσεις, αλλά μερικές δεκάδες… που είτε ανήκουν στην Apple είτε της αγόρασε πληρώντας αδρά και σίγουρα πολλαπλάσια χρήματα από όσο της κόστισε η ανάπτυξη του προϊόντος και η αρχική προώθηση στην αγορά…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα συμφωνήσω μαζί σας ως προς τι διαφοροποίηση νεοτερισμού και καινοτομίας. Έχετε κάποια πρόταση σχετικά με δομή διαχείρισης/προώθησης καινοτομιών στην Ελλάδα ή σχετική γνώση ύπαρξης αντίστοιχων φορέων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι έχουμε. Την έχουμε παραδώσει εδώ και μήνες στην πολιτική ηγεσία αλλά μάλλον ήρθε η στιγμή να την δημοσιοποιήσουμε.

  Την ονομάζουμε ΕΣΧΕΚ, Εθνικό Σύστημα Χρηματοδότησης Εξωστρεφούς Καινοτομίας μια πρόταση για seed και startup fumding με διαδικασίες ανοιχτής αξιολόγησης (Innovation dipole web based peer selection process) εξαιρετικά πρωτοπόρα και δημοκρατική, μια ιδέα σχεδιασμένη bottom up, που συνδυάζει Mentoring, αξιοποιεί τα τεχνολογικά πάρκα και όλες τις υπάρχουσες υποδομές σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Το ΕΣΧΕΚ είναι ένα δημοκρατικό παιχνίδι επιχειρηματικότητας και καινοτομίας ανοιχτό σε όλους χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς σχεδιασμένο ώστε οι ικανοί να μπορούν να αναδεικνύονται και να αριστεύουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ακούγετε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Σε τι στάδιο βρίσκεστε; Υπάρχει ανταπόκριση από την πολιτεία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...