7 Δεκ 2010

"Τα κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις"

Σειρά από μέσα ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως οι φοροαπαλλαγές και οι επιχορηγήσεις κεφαλαίου ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός, περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης «ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος θα είναι λειτουργικός το πρώτο τρίμηνο του 2011, αποτελεί τομή στα μεταπολιτευτικά ειωθότα. Με όρους διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης των εθνικών πόρων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και ‘πλαφόν’ για κάθε επενδυτικό σχέδιο προάγει την περιφερειακή συνοχή, την κοινωνική κινητικότητα, τη διαγενεακή δικαιοσύνη με τη συμμετοχή της νέας γενιάς σε μια νέα σελίδα για το επιχειρείν».

Σχέδια
Συγκεκριμένα «με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, παρέχεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα συνδυασμών φοροαπαλλαγών, χαμηλότοκων δανείων και επιχορηγήσεων του αρχικού κεφαλαίου, με ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, εισάγονται πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων».

Όπως επισημαίνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης παράλληλα, ενεργοποιείται το ΕΤΕΑΝ για τη μόχλευση της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων και τη χορήγηση επιδοτούμενων δανείων τις επιχειρήσεις. Επίσης, το υπουργείο προωθεί δράσεις, ώστε να διπλασιασθεί ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, που σημαίνει συμβασιοποίηση τουλάχιστον του 80% των έργων του 2012 μέσα στο 2011 «δίνοντας έτσι 5,2 δισ. ευρώ στην αγορά, ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση». Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης και θα αναθεωρηθεί το ΕΣΠΑ «ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας».

Στόχοι
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης τονίζει ότι στρατηγικός στόχος του σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «είναι η σταδιακή επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Να πράξουμε, δηλαδή, το αυτονόητο. Να στηρίξουμε τη δοκιμαζόμενη ελληνική αγορά με ενίσχυση της ρευστότητας και με την παροχή ουσιαστικών κινήτρων».

Ενίσχυση της ρευστότητας θα προέλθει και από τους μηχανισμούς του ΕΤΕΑΝ. Μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης μοχλεύονται μέσω ανακυκλούμενων δανείων, εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, συνολικοί πόροι άνω των 2,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Δράσεις
Το υπουργείο προωθεί δράσεις ώστε να διπλα-σιασθεί ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, που σημαίνει συμβασιοποίηση τουλάχιστον του 80% των έργων του 2012 μέσα στο 2011 δίνοντας έτσι 5,2 δισ. ευρώ στην αγορά.

Επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον υπουργό παρέχεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα συνδυασμών φοροαπαλλαγών, χαμηλότοκων δανείων και επιχορηγήσεων του αρχικού κεφαλαίου, με ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...