1 Δεκ 2010

Επιχειρησιακές Συμβάσεις και Ανταγωνιστικότητα

πηγή: skitso.biz
Να μεταναστεύσουμε όλοι στο Μπαγκλαντές! 

Μια χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς στον κόσμο και κατά τη λογική των ημερών μια από τις ανταγωνιστικότερες οικονομίες...not!

Αλήθεια, υπάρχει νοήμων άνθρωπος εκεί έξω που πιστεύει ότι χαμηλότεροι μισθοί σημαίνει και αύξηση ανταγωνιστικότητας; Τότε στη Γερμανία, μια από τις ανταγωνιστικότερες χώρες σε πολλούς τομείς, οι εργαζόμενοι πρέπει να ψωμολυσσάνε. 

Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και όχι μόνο αυτό (διαψεύστε με αν κάνω λάθος) αλλά δεν άκουσα για μειώσεις μισθών στα πλαίσια λιτότητας από τη Γερμανική κυβέρνηση...

 • Ελλάδα, Αθήνα - μέσος μισθός 886.98 €
 • Γερμανία, Βερολίνο - μέσος μισθός 2,226.00 €
Απορώ πως επιζεί η Γερμανική οικονομία!

Οι Αμερικάνοι έχουν ένα ρητό: 
"If you pay peanuts, you buy monkeys" (αν πληρώνεις με φιστίκια, αγοράζεις μαϊμούδες). 

Και αυτό ακριβώς θα γίνει και στην Ελλάδα αν αφεθούν  οι επιχειρήσεις να συνάψουν επιχειρησιακές συμβάσεις ανεξέλεγκτα.

Δυστυχώς μέρα με τη μέρα η εργασία μας γίνεται απλά δουλειά... Για να δούμε που θα καταλήξουν και οι συνομιλίες της Λ.Κατσέλη με τους (ο θεός να τους κάνει) Κοινωνικούς Εταίρους, σήμερα.

4 σχόλια:

 1. Αγαπητέ μου φίλε, αν θυμάμαι καλά, επειδή ζούσα μμέχρι πρίν 5 χρόνια στην γερμανία, ο μέσος μισθός δεν είναι 2,226.00 € αλλά τα μισά περίπου, γύρω στα 1200 - 1500 €.
  Και έκανε πολλές περικοπές η Γερμανία σε μισθούς, είτε έμεσα, είτε άμεσα. Παράδειγμα, μείωση ωρών εργασίας, άρα και εισοδήματος, ή, υποχρεωτικές υπερωρίες απλήρωτες σε πολλές επιχειρήσεις, με το εκβιαστικό αιτιολογικό, ότι, αλλιώς θα κλείσει το εργοστάσιο.
  Παρατηρώ πάντως, και στην Γερμανία που ήμουν, και εδώ, στον Καναδά που βρίσκομαι, πως όλοι πληρώνουν το βασικό μισθό. Εδώ είναι περίπου 9 με 10 Καναδικά δολάρια την ώρα για παράδειγμα. Δηλαδή, ένα πακέτο τσιγάρα.. τόσο κάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συνεχίζω:
  Πάνε πάνω απο 20 χρόνια, που ενώ τα πάντα ακριβαίνουν, οι μισθοί παραμένουν σε επίπεδα της δεκαετίας του 80 και 90. Στον Καναδά, ο εργαζόμενος δικαιούται μόνο 2 βδομάδες πληρωμένη άδεια. Οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ρόδινες, και συχνά μπερδεύουν την έννοια του εργάτη με του σκλάβου. Γι αυτό, μην νομίζουν κάποιοι πως τώρα ζούν στην κόλαση, και πως οπουδήποτε αλλού, είναι παράδεισος..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρον αυτό. Βέβαια αναφερόμουν στα στατιστικά Αθήνας - Βερολίνου (αν έβαζα περιφέρεια θα γελου΄σε και το παρδαλό κατσίκι). Καλό είναι όμως να έχουμε και αναφορές σαν τη δική σου για να βελτιώνεται η οπτική μας στα πράγματα. Μια ερώτηση όμως. Τα λεφτά που δίνεις σε φόρους και ασφάλιση πιάνουν τόπο, με άλλα λόγια είναι ανταποδοτικά; Εδώ μια που πληρώνουμε και μια που πετάμε έξτρα λεφτά σε φροντιστήρια για τα παιδιά μας, σε ιδιωτική περίθαλψη και σε "ουκ έστε τέλος" άλλα πράγματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν νομίζω να υστερεί η Ελλάδα στο θέμα υγείας, αν εξαιρέσουμε το φακελάκι, και για το οποίο ευθυνόμαστε πρώτοι εμείς που το δίνουμε.
  Δεν υστερούμε σε πολλά, σε σύγκριση με τον Καναδά για παράδειγμα. Δέκα πράγματα θα έκαναν την Ελλάδα ισάξια χώρα με κάθε άλλη χώρα που θεωρείται αναπτυγμένη και προοδευτική.
  1. Οργάνωση
  2. Προσφορά εργασίας με μισθούς ανάλογους των προηγμένων χωρών.
  3. Παραδειγματική τιμωρία των μιζαδόρων πολιτικών, και φοροφυγάδων πολιτών εν γένει, για να πεισθεί ο κόσμος πως όντως άλλαξε η κατάσταση
  4. Μείωση δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού κατά 3/5
  5. Δημιουργία βαριάς βιομηχανίας στη χώρα
  6. Αποκέντρωση το γρηγορώτερο
  7. Μείωση τιμών και καλύτερο σέρβις στον τομέα του τουρισμού.
  8. Να σταματήσει η χώρα να παριστάνει το παπαγαλάκι της ευρώπης, θεσπίζοντας κάθε ηλίθιο νόμο επειδή έτσι το επιβάλει η Ε.Ε. Οι νόμοι θεσπίζονται ΓΙΑ τους πολίτες,κι όχι ΕΝΑΝΤΙΟΝ των πολιτών.
  9. Περισσότερη δημοκρατία. Αυτό που σήμερα υπάρχει (και παγκοσμίως), λέγεται κρυφοδικτατορία.
  10. Σωστή παιδεία, και υποχρεωτική ως μάθημα απο την παιδική ηλικία, η "Πολιτική παιδεία".

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...