14 Νοε 2010

Παρουσίαση: Magneblog - Android blog

Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά παρουσιάσεων που σκέφτηκα να κάνω σε νέα παιδιά με όρεξη που σηκώθηκαν από τον καναπέ και κάνουν τη δική τους προσπάθεια. Ελπίζω αυτή η σειρά παρουσιάσεων να σας δώσει κουράγιο να κυνηγήσετε και εσείς τις ιδέες και τα όνειρά σας!

Πρόσφατα είχα ένα buzz (google buzz) από ένα online φίλο. Ένα μηνυματάκι όπως αυτά που παίρνουμε από twitter αν γνωρίζετε; Σε αυτό είδα ένα σύνδεσμο και για να μην τα πολυλογώ κατέληξα στο magneblog. Πολύ καλή προσπάθεια σκέφτηκα και έκανα μια πρώτη επικοινωνία. Αξιολογότατα παιδιά με όρεξη για δουλειά και όνειρα για το μέλλον. Θα παραθέσω λοιπόν ένα απόσπασμα από το magneblog about

"Το MagneBlog είναι είναι blog αφιερωμένο στο λειτουργικό σύστημα Android. Σκοπό έχει να σας κρατά ενήμερους σε καθημερινή βάση για τα τελευταία νέα του Android OS. Θα περιεχέι επίσης reviews για εφαρμογές, παιχνίδια, roms, guides και πολλά άλλα..."

Δίχως άλλο λοιπόν σας παρουσιάζω τον Αλέξανδρο και τον Ερωτόκριτο !

Δύο λόγια γι αυτούς:


Με λένε Αλέξανδρο, είμαι φοιτητής στο τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων στην Σάμο. Θα με χαρακτήριζα ως tech-addict, μου αρέσουν τα anime, ακούω κυρίως rock μουσική, είμαι (μάλλον ήμουν) hardcore gamer και μου αρέσει η μαγειρική.
 


Γεια σε όλους. Λέγομαι Ερωτόκριτος και είμαι φοιτητής στο τμήμα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Σάμου. Μια γρήγορη περιγραφή για μένα. Είμαι και γω ένας tech-addict, ακούω σχεδόν τα πάντα από μουσική(με ιδιαίτερη προτίμηση βεβαία στην ροκ), παίζω κιθάρα, είμαι λίγα βήματα πριν τον “hardcore gamer” και μου αρέσει ο χειμώνας και η έντονη βροχή :) .

1. Πως προέκυψε η ιδέα του magneblog;

Είχαμε συζητήσει αρκετό καιρό πριν με τον Ερωτόκριτο για το ότι θέλουμε να ασχοληθούμε ενεργά με κάτι στο διαδίκτυο. Θέλαμε να νιώσουμε παραγωγικοί και να προσφέρουμε. Δεν ήμασταν σίγουροι για το αντικείμενο και πολλά είχαν περάσει από το μυαλό μας αλλά όλα αφορούσαν την τεχνολογία. Το όνομα του site προέκυψε από ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθούσα, το οποίο αφορούσε το σύμπαν. Σε κάποια στιγμή ο αφηγητής αναφέρθηκε στο Magnetar (στα ελληνικά Μάγναστρο) το οποίο είναι ένα άστρο με τεραστία μαγνητική ενεργεία. Έτσι σκέφτηκα το όνομα Magneblog, δηλαδή ένα blog στο οποίο γράφουμε ότι μας μαγνητίζει το ενδιαφέρον.
- - -
Υπάρχουν πολλά άλλα που μας αρέσουν και θα μπορούσαμε να γράψουμε για αυτά. Δυστυχώς για εμάς, ευτυχώς για την ελληνική κοινότητα υπάρχουν ήδη πολλά και καλοδουλεμένα sites ή blogs πάνω στα θέματα που μας αρέσουν. Δεν θέλαμε να πατήσουμε πάνω στην δουλειά των άλλων και επιπλέον θέλαμε να δώσουμε κάτι ξεχωριστό στην ελληνική κοινότητα. Μια από τις αγάπες μας είναι και το Android και σύντομα συνειδητοποιήσαμε πως δεν υπάρχει μια ενεργή ελληνική κοινότητα που να ενημερώνει τους Έλληνες για το Android σε καθημερινή βάση. Λίγες μέρες μετά, είχαμε το πρώτο μας άρθρο.

2. Από την ιδέα στην υλοποίηση. Πως το προσεγγίσατε;

Παρόλο που έχουμε και οι δυο πολύ καλή σχέση με την τεχνολογία, η αρχή ήταν λίγο δύσκολη αφού δεν ξέραμε από πού να αρχίσουμε. Σύντομα όμως βρήκαμε όλες τις λύσεις κάνοντας τι άλλο; Googling!


- - -
Μας πήρε περίπου πέντε μέρες μέχρι να κλείσουμε τον host, να βρούμε κατάλληλο θέμα για το blog, να μάθουμε να χειριζόμαστε το Wordpress. Οφείλω να ομολογήσω πως δεν είναι καθόλου δύσκολο. Οποιοσδήποτε σχετικός με το Internet θα μπορούσε να το κάνει.

3. Εμπόδια και δυσκολίες; Πως τις αντιμετωπίζετε;

Μια δυσκολία που αντιμετωπίζει το Magneblog είναι ότι οι Έλληνες (και λυπάμαι που το λέω αυτό) δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Δεν αφορά μόνο το Android. Συγκριτικά με άλλες χώρες είμαστε πολύ πίσω. Αυτό φυσικά είναι μια πρόκληση την οποία όσοι ασχολούνται με το blogging καλούνται να την ξεπεράσουν. Ο καθένας αναλαμβάνει έναν τομέα. Εμείς έχουμε αναλάβει να ενημερώσουμε τους Έλληνες για το Android και να δημιουργήσουμε μια ενεργή κοινότητα πίσω από αυτό.
- - -
Θα έλεγα πως η μεγαλύτερη δυσκολία είναι διαχείριση του χρόνου μας αφού και οι δυο σπουδάζουμε σε απαιτητικές σχολές. Η αλήθεια είναι πως έχουμε κι άλλες ιδέες και δεν υπάρχει χρόνος για να τις υλοποιήσουμε, το οποίο είναι κάτι που μας ενοχλεί. Παρόλα αυτά όλα έχουμε φτιάξει το χρονοδιάγραμμα μας και ελπίζουμε πως όλα θα πάνε όπως τα σχεδιάζουμε.

4. Στιγμές αμφιβολίας; Πως τις ξεπεράσατε;

Ελπίζω να μην ακουστεί αλαζονικό άλλα δεν είχαμε στιγμές αμφιβολίας. Ελπίζουμε να μην παρουσιαστούν το μέλλον…- - -
Το μόνο πράγμα για το οποίο ήμαστε σκεπτικοί ήταν, πόσοι Έλληνες ασχολούνται με το Android OS και αν το site θα είχε απήχηση. Λιγότερο από ένας μηνάς χρειάστηκε και όλες μας οι αμφιβολίες εξανεμίστηκαν.

5. Κόστη! Υλοποίηση, συντήρηση και κέρδος. Πως προσεγγίζετε τη βιωσιμότητα, ποιες οι μελλοντικές κινήσεις σας;

Το κόστος για μια ιστοσελίδα είναι πολύ μικρό. Ανάλογα με τον host που θα διαλέξει ο καθένας κυμαίνεται στα 100 ευρώ περίπου τον χρόνο. Δηλαδή λιγότερο από 8,5 ευρώ τον μήνα. Όσον αφορά την υλοποίηση υπάρχουν πολλά όμορφα θέματα για το Wordpress (free και paid) για όλα οποιοδήποτε θέμα. Το site ακόμα δεν έχει κέρδη αλλά δεν το έχουμε επιδιώξει κιόλας. Δεν είναι πρωταρχικός στόχος αλλά βέβαια όλοι θέλουν οι κόποι τους να ανταμείβονται. Επομένως θα ήταν ψέμα να πούμε πως δεν μας ενδιαφέρει. Αν κρίνουμε από την επισκεψιμότητα του site στον ενάμιση μήνα ζωής του και την όρεξη που έχουμε, το Magneblog πρόκειται να μείνει εδώ καιρό αφού έχουμε πολλά να δώσουμε ακόμα. Με τον Ερωτόκριτο έχουμε συζητήσει πολλά που θέλουμε να κάνουμε στο χώρο του Internet. Αποφασίσαμε όμως πως είναι καλύτερα να κάνουμε ένα βήμα την φορά, επομένως για αυτή την σεζόν μας ενδιαφέρει να καθιερωθεί το Magneblog ως το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Android OS.
- - -
Ήμαστε από την αρχή αισιόδοξοι για το ότι το Magneblog θα πήγαινε καλά αλλά η πραγματικότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Στόχος μας πλέον είναι να καθιερωθούμε στον ελληνικό χώρο όσον αφορά το Android OS και το site να βγάζει τουλάχιστον τα λειτουργικά του έξοδα. Αν καταφέρει να μας προσφέρει παραπάνω από αυτά, τότε έχουμε ιδέες για να τα επενδύσουμε. Κύριος στόχος όμως του Magneblog είναι οι ενδιαφερόμενοι για το Android να επιλέγουν εμάς για την ενημέρωση τους.Magneblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...